Waar kan ik mijn scriptie laten nakijken?

 

Scriptiebureaus vergelijken

Na jaren studeren, artikelen lezen en tentamens maken, sluit je je studie af met een bachelor- of masterscriptie. Van de universiteit of hogeschool krijg je een scriptiebegeleider toegewezen en dan moet je het verder maar zelf doen. Een onderwerp kiezen, een voorstel schrijven, onderzoek doen en dan natuurlijk een scriptie produceren die voldoet aan de eisen die jouw opleiding aan je stelt. Het voelt misschien als een onbedwingbare berg.

De eisen die aan scripties gesteld worden, worden steeds strenger. Je wilt natuurlijk ook een sociaal leven onderhouden en zorgen dat je genoeg slaap krijgt. Dus hoe ga je die berg beklimmen? Gelukkig zijn er scriptiebureaus die vinden dat scriptieschrijvers hulp mogen krijgen bij de stress en het schrijven. Zij bieden experts die jouw scriptie nakijken op taal, structuur en/of inhoud en je kunt er zelfs een beroep doen op ervaren scriptiebegeleiders die jou de hulp geven die je nodig hebt.

Er bestaan veel scriptiebureaus en het is als student een hele klus om uit te zoeken waar je het beste werk krijgt voor je geld. Je wilt natuurlijk dat het nakijken van je scriptie zo goed mogelijk gebeurt en het liefst geef je er ook zo min mogelijk aan uit. Al met al zijn wij zeker voorstanders van het inzetten van een scriptiebureau voor jouw scriptie. Het is vaak erop of eronder in zo’n eindfase van de studie en in de drukte is het fijn om een expert naar je werk te laten kijken. Het gaat immers om je toekomst!

We hebben onderzocht welk scriptiebureau de beste keuze is voor jou scriptie. Lees snel verder om te ontdekken welk bedrijf het goedkoopst, betrouwbaarst, en algeheel de beste keuze is.

 

Nakijken op taal en structuur

De meeste nakijkbureaus splitsen hun nakijkdienst op in drie diensten: taal, structuur en inhoud/rode draad. Je kunt dan zelf kiezen of je jouw scriptie laat nakijken op taal en structuur, of ook op inhoud. Als onderdeel van de controle op taal en structuur bekijken scriptiebureaus naar het taalgebruik in je scriptie. Grammatica, spelling en zinsbouw worden verbeterd. Ook beoordelen ze de leesbaarheid van alinea’s en zinnen. Ze letten op onjuiste verwijswoorden, herhaling van informatie, woordkeuze, professionele stijl/toon en effectiviteit.

De corrector gebruikt de functie ‘wijzigingen bijhouden’ in Microsoft Word om alle correcties die hij/zij maakt te markeren in je document. Zo kun je na de nakijkronde nog precies zien wat er veranderd is. Je kunt ook zelf beslissen of je wijzigingen accepteert of weigert. Vooral met betrekking tot wijzigingen die te maken hebben met stijl en toon is dat handig.

Al met al ondervinden wij dat een scriptie stijgt in niveau na een controle op taal en structuur. Natuurlijk moet een scriptie vrij zijn van taalfouten en slordigheden. Maar ook de inhoud komt vele malen sterker naar voren als de taal effectief en professioneel is. Zeker een aanrader dus!

 

Tabel 1: Verdeling dienst taal en structuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakijken op inhoud

Scriptium was het eerste scriptiebureau dat, naast feedback op taalgebruik en structuur, feedback op de inhoud van je scriptie aanbood. Sinds de oprichting is er nog steeds geen ander scriptiebureau dat deze dienst aanbiedt. Ze zijn dus uniek en kan voor jou dus net het verschil maken op het gebied van inhoud.

Maar wat houdt het nakijken op inhoud eigenlijk precies in? Een expert neemt jouw scriptie grondig door en controleert of deze voldoet aan alle eisen die aan scripties gesteld worden. Per onderdeel bepaalt de expert of er verbeteringen nodig zijn. Volgens een uitgebreide en grondige checklist wordt er vervolgens aan jou feedback verstrekt waarmee je jouw scriptie kan perfectioneren.

Inmiddels bieden andere nakijkbureaus wel vergelijkbare diensten aan. Zo is er de controle op rode draad die gelijkenis vertoont met de controle op inhoud.

 

Tarieven

Ook niet geheel onbelangrijk is de prijs die je betaalt voor het nakijken van je scriptie, als student is het soms toch al een uitdaging om de eindjes aan elkaar te knopen. We hebben een prijsoverzicht gemaakt met behulp van de tarievenpagina van de drie grootste nakijkbureaus in Nederland. Hiermee kun je snel en gemakkelijk een overzicht vinden van de kosten. We namen als test een scriptie van 5.000 woorden die we binnen een termijn van 7 dagen terug wilden hebben. Onderstaand vind je een overzicht van de prijs per woord voor verschillende diensten. We hebben voor het gemak de dienst ‘taal’ en ‘structuur’ samen genomen onder de noemer ‘taal’ omdat de twee diensten zo naadloos op elkaar aansluiten.

 

Tabel 2: Prijsvergelijking scriptiebureaus

 

Wat opvalt is dat de prijzen dus sterk uiteen kunnen lopen. Ook is te zien dat bureau 3 geen inhoudelijke check aanbiedt. Omdat de student over het algemeen niet veel te besteden heeft zouden wij bureau 1 aanraden met een goede prijs-/kwaliteitverhouding.

 

Scriptiebegeleiding
We hebben tevens begeleidingsdiensten vergeleken. Als je de begeleidingsdienst afneemt, staat er een team van scriptiespecialisten klaar om jou de scriptiebegeleiding te bieden die je nodig hebt. Je stuurt simpelweg een verzoek en het scriptiebureau vindt een geschikte begeleider die voor jou klaarstaat, al je vragen beantwoordt en het scriptieproces stap voor stap met je doorloopt. Dit kan via de digitale weg of in gesprek met de begeleider, het is maar net wat je fijner vindt. Stel je wilt alleen even snel hulp bij de beginfase van je scriptie, het opzetten van een onderzoeksvoorstel bijvoorbeeld, dan kan dat.

De scriptiebegeleiding gaat overigens verder dan enkel begeleiding bij het formuleren van de hoofdvraag of het opzetten van een onderzoeksvoorstel. Het kan soms ook gewoon fijn zijn om het niet alleen te hoeven doen. Als je last hebt van scriptiestress, faalangst of misschien wel allebei, kan een scriptiebegeleider van Scriptium een fijn extraatje zijn. Zij helpen de berg bedwingbaar te maken door je scriptieproces uiteen te trekken in behapbare brokken en door stap voor stap samen met jou richting een eindproduct te werken.

 

 

Snelle levering

Tegen de deadline van je scriptie aan kan het soms stressen zijn om alles op tijd af te krijgen. Het laatste wat je wilt is dat je dan nog een week moet wachten voordat een scriptiebureau de correctie van je scriptie terugstuurt. Wij zochten dus een bureau met een korte leveringstijd. De kortste levertijd die we gevonden hebben was een levertijd van 20 uur. De overige bureaus bieden als snelste termijn 24 uur. Wat wel gezegd moet worden is dat de prijs per woord oploopt naarmate je een kortere deadline kiest. Als je dus ruimte hebt in je planning, betekent vroeger insturen meer geld in je portemonnee. In de onderstaande tabel is een overzicht te zien van de levertermijnen die door onze drie proefbedrijven geboden worden.

 

Tabel 3: Levertermijnen scriptiebureaus

 

Onze aanbeveling

Alle belangrijke aspecten samen genomen komen we tot de conclusie dat bureau Scriptium de beste optie is. Je kunt je scriptie dus het beste laten nakijken bij Scriptium. Zij hanteren de beste prijs-/kwaliteitverhouding en bieden de meeste aanvullende opties. Met de ultrasnelle deadline van 20 uur zijn ze ook geschikt voor last-minute correctierondes. We vinden de inhoudelijke controle die zij bieden ook het verst uitgediept en het relevantst voor een scriptieproces.